Let op: je bekijkt nu de uitwerkingen van route 2
Goed leren en oefenen is altijd belangrijk voor een examen. Voor een verkeersexamen is het natuurlijk belangrijk dat je de verkeersregels kent en de betekenis van de verkeersborden. Ook een veilige fiets en weten hoe jij je moet gedragen in het verkeer bepalen of je straks slaagt voor je verkeersexamen.
Wanneer je tijdens het praktisch verkeersexamen alleen maar aan het zoeken bent welke route je moet fietsen, is de kans dat je bijvoorbeeld vergeet om je hand uit te steken erg groot. Daarom is het belangrijk dat je vooraf de route een paar keer gaat fietsen en goed weet hoe de route is. Fiets de route een keer terwijl je ouders achter je fietsen. Laat hen kijken of je altijd denkt aan je hand uitsteken en over je schouder kijken, of je de voorrangsregels goed toepast, of je voldoende rechts rijdt.
Fiets de route ook een keer met een vriend of vriendin en kijk hoe het is om samen te fietsen; wanneer blijf je naast elkaar fietsen en wanneer ga je achter elkaar fietsen, geef je elkaar wel voldoende ruimte bij het nemen van een bocht? Als alleen je vriend zijn hand uitsteekt is niet voldoende, dat zul je ook zelf moeten doen. Een automobilist weet immers niet dat jullie bij elkaar horen. Tijdens het examen ga je ook in een groepje fietsen. Maar iedereen wordt afzonderlijk beoordeeld. Dus wanneer je vriendin door rood rijdt en jij rijdt achter haar aan, dan zijn jullie allebei gezakt. Je moet in het verkeer je eigen keuzes maken!
Hieronder staan wat uitwerkingen van de route die je tijdens het examen moet gaan fietsen. Je kunt deze gebruiken om de route te gaan oefenen. Maar nogmaals, alleen het bekijken van deze uitwerkingen is echt niet voldoende, je zult de route echt een paar keer moeten gaan fietsen!!
De routebeschrijving:
Door op onderstaand boekje te klikken open je de papieren routebeschrijving
De route als film
Je kunt de route ook als filmpje bekijken, dit is een 360 graden film. Dat betekent dat je door de muis of je telefoon te bewegen om je heen kunt kijken, zo kun je verkeerssituaties goed bekijken en kijken waar je precies bent. (let op: je begint met naar achteren kijken, draai met je muis of telefoon zodat je naar voren kijkt)
De route in Google Maps
Bekijk de route als plattegrond:
open de plattegrond in GoogleMaps door er op te klikken
Een veilige fiets
Voor het verkeersexamen worden alle fietsen gecontroleerd. Natuurlijk wel zo handig als je thuis eerst zelf kijkt of jouw fiets veilig is. Zo weet je zeker dat hij straks wordt goedgekeurd. Door op onderstaande afbeelding te klikken kom je op een pagina waarop je kunt zien waar tijdens de fietsenkeuring allemaal op wordt gelet.
Jouw examen
Tijdens het verkeersexamen gelden een aantal spelregels, je vindt ze hieronder.
- Jullie fietsen in een groepje, maar iedereen fietst zijn eigen examen. Wanneer de rest van het groepje zijn hand niet uitsteekt en jij denkt “dan doe ik het ook niet”, dan ben jij – net als de rest van je groepje – gezakt. Doe dus jouw ding, denk zelf na en kies voor je eigen veiligheid.
- Is de helft van het groepje overgestoken en komt er een auto aan of springt het verkeerslicht op rood? Stop dan. De rest van het groepje wacht op een veilige plaats aan de overkant tot het groepje weer compleet is.
- In het verkeer mag je maximaal met twee naast elkaar fietsen. Is het smal of druk, ga dan even achter elkaar fietsen.
- Laat niet de hele tijd dezelfde leerlingen voorop fietsen maar wissel op de veilige plek even om.
- Onderweg zijn 7 controleposten, deze zijn herkenbaar aan een oranje hesje. Is er onderweg iets aan de hand, bijvoorbeeld je fietsketting gaat eraf, loop dan naar een controlepost. Zij kunnen je helpen.
- Gebeurt er onderweg iets? Blijf dan als groepje bij elkaar. Je laat niemand achter. Als groepje loop je naar een controlepost. Pas als je bij de controlepost bent mag de rest van het groepje verder fietsen.
- Het is een examen en geen race. Iedere twee minuten vertrekt er een groepje. Zorg dat er ruimte blijft tussen jullie en het groepje voor je. Dat kan betekenen dat je soms even wat langzamer moet gaan fietsen. Je mag het groepje voor je niet inhalen!
- En natuurlijk:
- We fietsen zoveel mogelijk rechts. Ook wanneer je de bocht om gaat. Dus maak een ruime bocht wanneer je naar links gaat en een krappe bocht wanneer je naar rechts gaat.
- Wanneer je de hoek op wilt kijk je eerst over je schouder of je zelf niet wordt ingehaald en daarna steek je je hand uit.
Vragen of opmerkingen
Heb je vragen of opmerkingen, werkt iets op de website niet?… laat je leerkracht dan even contact met mij opnemen! Je kunt ook een reactie achterlaten in het gastenboek