Uw kind naar het Voortgezet Onderwijs
Wanneer uw kind volgend schooljaar naar het Voortgezet Onderwijs gaat is dat natuurlijk een spannende periode voor haar/hem. Maar ik kan me voorstellen dat deze nieuwe stap in de verzelfstandiging van uw kind ook voor u spannend is.
Naast alle veranderingen die uw kind op school mee gaat maken is ook de route naar het voortgezet onderwijs vaak langer en met meer uitdagingen. Helaas leren de cijfers ons dat er jaarlijks een piek in het aantal ongevallen onder leerlingen in de eerste maanden dat zij naar het voortgezet onderwijs gaan!
Dit is natuurlijk geen reden om dit nieuwe avontuur uit de weg te gaan en uw kind met de auto naar school te brengen, maar wel om de nieuwe stap goed voor te bereiden.
Wanneer uw kind volgend jaar met de fiets naar school gaat kunt u samen de route een aantal keer gaan oefenen. Kijk hierbij ook samen naar verschillende mogelijke routes, de kortste route is niet altijd ook de veiligste route.
Bespreek onderweg met uw kind wat hij/zij lastige situaties vind. Kijk eens of alle verkeersregels onderweg bekend zijn.
Bekijk ook wat de beste manier is om de zware boeken te vervoeren; op de bagagedrager onder stevige snelbinders of in een stevige rugzak, een schoudertas of een tas aan het stuur is vragen om moeilijkheden. Er zijn speciale rekjes voor op de bagagedrager waar een rugtas aan kan worden vastgemaakt.
Ook een veilige fiets is belangrijk om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen, zorg ook dat uw kind goed zichtbaar is in het verkeer. Wat er allemaal op een veilige fiets moet zitten, kunt u terugvinden op de pagina: https://www.wittenberg-verkeerseducatie.nl/fietsenkeuring/
In deze leeftijdscategorie heeft het ‘bij de groep’ horen soms de overhand op het ‘verstandig handelen’. Bespreek met uw kind het gedrag in een groep, zeker wanneer er dadelijk in de groep naar het voortgezet onderwijs gefietst gaat worden. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen beslissingen, dus nooit blind achter de groep aanfietsen, maar ook wanneer de rest al voorbij het verkeerslicht is toch stoppen bij rood en op een fiets niet stoeien of stoer doen. Misschien kan een vriend of vriendin die naar dezelfde school gaat een keer meefietsen wanneer u de route gaat oefenen.
Maak ook afspraken wat uw kind moet doen wanneer het bijvoorbeeld een lekke band krijgt. Weet u dat er diverse mobiele fietsenmakers zijn die ter plekke een fiets komen repareren?
Het gebruik van de smartphone op de fiets is verboden. Afleiding en het niet kunnen horen van verkeer is gevaarlijk. Maak hier met uw kind afspraken over. Stop even op een veilige plek als je echt moet bellen, onderdruk geluiden zodat je niet in de verleiding komt en doe alleen het rechter oortje in als je naar muziek luistert.
De PhoNo app helpt om de mobiel niet te gebruiken op de fiets: https://www.interpolis.nl/verzekeren/slimme-oplossingen/phono
Ook wanneer uw kind met het openbaar vervoer naar het Voortgezet Onderwijs gaat komt het in aanraking met nieuwe uitdagingen. Bespreek wat hij moet doen wanneer iemand hem lastigvalt, een lift aanbiedt, wat de alternatieven zijn wanneer de bus gemist is of het abonnement kwijt is.
Het is zeker niet de bedoeling dat het kind bang wordt voor deze nieuwe uitdaging, maar wel dat het er goed voorbereid aan begint.